Preskočiť na hlavné menu Preskočiť na obsah
Preskočiť navrch stránky Preskočiť na koniec obsahu

Matej Platko na svojom prvom ultra behu

GALÉRIA
Dátum: 28.08.2023
Autor: Referent
Počet videní: 1050
4 min. čítania
Matej Platko na svojom prvom ultra behu

58 kilometrov s prevýšením 2500 metrov za 8 hodín a 15 minút - to zvládol zabehnúť Matej Platko na Východniarskej 50 a medzi mužmi sa umiestnil na skvelom 7. mieste.

Matej Platko na svojom prvom ultra behu

 

58 kilometrov s prevýšením 2500 metrov za 8 hodín a 15 minút - to zvládol zabehnúť Matej Platko na Východniarskej 50 a medzi mužmi sa umiestnil na skvelom 7. mieste.

A čo je vlastne ultrabeh? Dalo by sa povedať, že ultrabehom sa označujú behy dlhšie ako maratón (42,2 km). „Ultra“ v tomto prípade ale znamená oveľa viac, ako niekoľko kilometrov navyše. Bežci, ktorí sa dajú na ultrabeh sa väčšinou snažia prekonať sami seba a posunúť svoje hranice.

 

To je aj prípad Mateja, ktorý sa už dlhšie pohrával s myšlienkou siahnuť na dno svojich síl a bežať horský ultra maratón s dĺžkou okolo 50km, keďže na stovku si (zatiaľ) netrúfa. Trasa pretekov viedla pohorím Volovské vrchy - z Kojšova, cez Zlatú Idku a Vyšný Klátov sa bežci dostali až do Košíc, cieľová páska bola na kúpalisku Anička. S akými ambíciami šiel Matej na štart? “Môj cieľ bol dokončiť preteky za každú cenu a ak by sa mi išlo dobre, tak prísť do cieľa ešte za svetla by bol iba bonus. Do cieľa som napokon dorazil ešte za šera v čase 8 hodín a 15 minút a na moje prekvapenie som sa umiestnil na 9. mieste celkovo a na 7. mieste medzi mužmi. Trasa bola sama o sebe dosť náročná svojimi prudkými stúpaniami a následnými klesaniami, no myslím si, že horúčava a hlavne vysoká vlhkosť vzduchu spôsobila, že viacerí bežci museli odstúpiť.” A ako to vidí so svojou budúcnosťou na ultra behoch? “Bol to veľmi zaujímavý zážitok, je to úplne iný typ behu ako klasický cestný maratón, kde človek musí držať rovnaké tempo po celú dobu. Hneď po dobehnutí som si vravel, že to bolo raz a asi aj naposledy. No hovorí sa, že ultra bežci majú krátku pamäť”, dodáva Matej.

 

O dva týždne neskôr sa Matej spolu s Petrom Kizekom postavili na štart populárnych štafetových pretekov od Tatier k Dunaju. Na 345 kilometrovej trati si so svojim tímom vybojovali 8.miesto z celkového počtu 144.

 

Ľubotickým bežcom sa počas leta darí. Na Sigord Run obsadil M.Platko 5.miesto na 5km trati (18:48). Na rovnakých pretekoch, ale 10 km trati obsadil druhé miesto v kategórii Lukáš Kormaník (46:54). Sokol Ľubotice reprezentovali aj Eva Lešková a Marek Sajdak.

Na Domašskej desiatke, v horúcom počasí, si 5.miesto na 5km trati zopakoval M.Platko (18:47). L.Kormaník pridal ďalšie druhé miesto na 10km trati (46:45), preteky odbehli aj P.Kizek a E.Lešková. Prvá augustová sobota patrila Prešovskej horskej jedenástke, ktorá sa ale kvôli nepriaznivému počasiu presunula z horského terénu na cestu. E. Lešková obsadila 2.miesto medzi ženami na 10km trati (53:08), M.Pavlík skončil vo svojej kategórii tretí (47:58) a L.Kormaník druhý (22:34 na 5km trati). Ten rovnaké umiestnenie dosiahol aj na Malom Kavečianskom maratóne (1:44:07). Tento víkend si naši odbehli 7km preteky v Chminianskej Novej Vsi. V rámci svojich kategórií sa im darilo, L.Kormaník vyhral (30:44), M.Pavlík dobehol tretí (31:07) a E.Lešková druhá (35:19).

 

Všetkých bežcov aj nebežcov pozývame 1.septembra  na 9. ročník Ľubotickej desiatky. Zároveň ďakujeme všetkým partnerom, sponzorom a dobrovoľníkom, ktorí nám každoročne pomáhajú s organizáciou tohto populárneho podujatia.

Eva Lešková

 

Komentáre sú dostupné až po prihlásení na Váš Facebook profil. Ak ste neodsúhlasili Cookies, komentáre sa nemôžu zobrazovať.