Preskočiť na hlavné menu Preskočiť na obsah
Preskočiť navrch stránky Preskočiť na koniec obsahu

V ankete Športovec PSK 2022 ocenené aj dve Ľubotičanky

GALÉRIA
Dátum: 22.03.2023
Autor: Obec Ľubotice
Počet videní: 558
5 min. čítania
V ankete Športovec PSK 2022 ocenené aj dve Ľubotičanky

Hneď dvojnásobné zastúpenie mala obec Ľubotice na minulotýždňovom slávnostnom vyhlasovaní výsledkov 19. ročníka ankety Športovec Prešovského samosprávneho kraja (PSK) za rok 2022, ktoré sa konalo v historickej sále Divadla Jonáša Záborského v Prešove. Rýchlokorčuliarka Tamara Tokárová sa stala najväčším talentom kraja do 15 rokov a kickboxerka Lucia Fecková sa svojimi výkonmi prepracovala až do TOP10 najlepších športovcov PSK. Obe Ľubotičanky boli už predtým ocenené medzi najúspešnejšími športovcami aj mestom Prešov.

Tamara Tokárová bola jednou z troch aktuálnych členiek (okrem nej aj strelkyňa Kamila Novotná a plavkyňa Lillian Slušná) juniorského olympijského tímu pre rok 2023, ktorá si počas vyhlasovania výsledkov tradičnej ankety prevzala krajské ocenenie. „Je to pre mňa milé prekvapenie a zároveň aj motivácia ďalej robiť a makať na sebe. Som za toto ocenenie veľmi rada,“ uviedla najmladšia z laureátov ankety, ktorá v minulom roku vybojovala bronzovú medailu na zimnom Európskom juniorskom olympijskom festivale (EYOF) vo Fínsku. Už počas nadchádzajúceho víkendu čaká Tamaru vyvrcholenie sezóny v podobe Európskeho pohára juniorov v talianskom Turíne.

Lucia Fecková sa v minulom roku stala akademickou majsterkou Európy v kickboxe a aj tento úspech ju vyniesol až medzi desať najlepších športovcov celého kraja. „Je to pekné ocenenie za tú drinu, ktorú si myslím, že každý športovec robí a odvádzam ju aj ja. Snažím sa to spojiť aj so štúdiom, aj s prácou, aj so športom a nechcem s tým prestať. Niekedy je to ťažké, ale sú takéto pekné chvíle, kedy si poviem, že to má zmysel,“ povedala po prevzatí ocenenia druhá dekorovaná Ľubotičanka, ktorá svoju športovú fazónu potvrdila hneď počas uplynulého víkendu. Aj napriek chorobe totiž vybojovala striebornú medailu na pretekoch Svetového pohára WAKO v rakúskom Innsbrucku. Vrcholom tohto roka budú pre našu kickboxerku novembrové majstrovstvá sveta v Portugalsku.

VIZITKY OCENENÝCH ĽUBOTIČANIEK


Najúspešnejší športovec PSK za rok 2022 bez určenia poradia
Lucia Fecková (kickbox, KK Panter Prešov)

Svoje zastúpenie v krajskej ankete majú po roku opäť aj prešovskí „panteri“. Päťkrát oceneného trojnásobného majstra sveta a majstra Európy Mareka Karlíka v tomto roku v desiatke ocenených nahradila jeho takisto úspešná klubová kolegyňa Lucia Fecková. Dlhoročnej slovenskej reprezentantke, v minulosti viacnásobnej medailistke z majstrovstiev sveta a vicemajsterke Európy, sa vlani podarilo na Európskych univerzitných hrách v poľskej Lodži vybojovať titul akademickej majsterky Európy v disciplíne kick light žien do 55 kilogramov. Na majstrovstvách Európy žien v tureckej Antalyi k tomuto úspechu pridala v rovnakej kategórii bronzovú medailu. Vlani sa stala aj dvojnásobnou majsterkou Slovenska, keď vo svojej hmotnostnej kategórii dominovala v disciplínach kick light a light contact. Celkovo je tak už 13-násobnou slovenskou šampiónkou. Striebornú a bronzovú medailu si zase v minulom roku pripísala na podujatiach Svetového pohára v Budapešti a Istanbule.

 

Najväčší talent do 15 rokov
Tamara Tokárová (rýchlokorčuľovanie, PRK Prešov)


Na ľad sa s korčuľami prvýkrát postavila ešte v materskej škole ako trojročná a šortreku sa začala venovať už vo svojich deviatich rokoch, keď sa stala členkou Prešovského rýchlokorčuliarskeho klubu. Práve v tejto disciplíne si na zimnom Európskom juniorskom olympijskom festivale (EYOF) vo fínskom Vokatti vybojovala v minulom roku bronzovú medailu na 500-metrovej trati. V minulom roku sa zúčastnila nielen majstrovstiev sveta juniorov v poľskom Gdansku, kde obsadila 17. miesto na 1000-metrovej trati, ale aj seniorských majstrovstiev sveta v kanadskom Montreale, na ktorých skončila na 27. mieste na 1 500-metrovej, resp. 28. priečku na 500-metrovej trati. Na oboch súťažiach pritom bola táto študentka Súkromnej strednej športovej školy Elba v Prešove a členka Športového centra polície vo veku 15 rokov vôbec najmladšou účastníčkou oboch podujatí. Jej snom je prebojovať sa na olympiádu a tomuto cieľu podriaďuje aj svoju prípravu. Trénuje dvojfázovo, šesťkrát do týždňa a svoju prípravu absolvuje aj s nemeckou reprezentáciou v Drážďanoch. Stala sa tiež víťazkou programu Nadácie Slovenského olympijského a športového výboru Ukáž sa!

Ivan Kriššák

Komentáre sú dostupné až po prihlásení na Váš Facebook profil. Ak ste neodsúhlasili Cookies, komentáre sa nemôžu zobrazovať.