Preskočiť na hlavné menu Preskočiť na obsah
Preskočiť navrch stránky Preskočiť na koniec obsahu

Obec

Obec Ľubotice leží severovýchodne od mesta Prešov, s ktorým má spoločnú katastrálnu hranicu o dĺžke 12 km. Prvá písomná zmienka o obci pochádza z roku 1298, kde sa uvádza pod názvom Kelemeš. Súčasný názov obce je platný od roku 1948. V rokoch 1971 až 1990 bola obec súčasťou mesta Prešov. Od 1.1.1991 sa obec znovu osamostatnila a dnes je domovom pre viac ako 3150 obyvateľov. 

Výhodná geografická poloha predurčuje výrazný rozvoj a aktivitu v oblasti bytovej výstavby. Domy a bytové jednotky pribudli hlavne v okolí Sídliska pod Hájom, smerom na Šalgovík. 

Vzhľadom na vybudovanú infraštruktúru, geografickú polohu a pracovné príležitosti je obec Ľubotice atraktívnou a dynamicky sa rozvíjajúcou obcou.

 

letecky_pohlad_na_obec
Letecký pohľad na obec

Dominantou obce je rímskokatolícky kostol Narodenia Panny Márie, ktorý bol postavený v roku 1806. Pri rekonštrukcii v roku 1968 bola pristavená aj bočná loď a súčasnú podobu získal pri poslednej rekonštrukcii v roku 1993. Na prednej stene bočnej lode kostola dominuje obraz s výjavom narodenia Panny Márie. V obci sa v pôvodnej budove židovskej synagógy nachádza od roku 1999 aj gréckokatolícky chrám svätého Izaiáša proroka.

 

V spoločnej budove v centre obce má sídlo obecný úrad, materská škôlka a obecná knižnica. 

Okrem materskej škôlky sa v obci nachádza aj základná škola a SPŠ drevárska.

obecny_úrad_v_zime
Obecný úrad v zime

 

V katastri obce je situovaná aj rozsiahla priemyselná zóna, v ktorej pôsobí viac než 100 podnikateľských subjektov. Medzi najvýznamnejšie patrí  nemecká spoločnosť Hinrichs s krajčírskou výrobou, Stomex s výrobou pracovných odevov a obuvi, Poľnonákup Šariš, Sekal a iné.

V obci je možnosť stravovania a ubytovania.

Športové vyžitie je umožnené v zrekonštruovanom športovom areáli s futbalovým ihriskom, dvoma tenisovými kurtami a volejbalovým ihriskom. Obec organizuje množstvo kultúrnych aktivít, medzi ktoré patria napríklad: kultúrno-športová akcia na sviatok sv. Cyrila a Metoda, ples, vianočné trhy, 1. septembrový beh a mnohé iné.

Na mnohých podujatiach je príjemným spestrením mužská spevácka skupina Keľemešske furmani, ktorá v obci pôsobí.